Upprop: Gör om trafikförsäkringsföreningen!

Trafikförsäkringsföreningens syfte är att skydda tredje person som blir drabbad i en trafikolycka med ett vållande oförsäkrat fordon, så långt har föreningen ett berättigande. 

Lagstiftaren har givit föreningen sitt lagliga stöd genom att låta föreningen genom en, som vi anser, oskälig värderingsmodell, debitera ägaren av ett oförsäkrat fordon en kostnad för det oförsäkrade fordonet som många gånger kan vara hundrafallt gånger högre än vad den normala trafikförsäkringsavgiften hade varit för det specifika fordonet och tiden. 

Försäkringsbolaget påminner sällan eller aldrig om att en trafikförsäkring håller på att upphöra. Det finns ingen begränsning i tid för hur länge det får ta från att försäkringen enligt försäkringsbolaget har upphört tills att ägaren av fordonet blir kontaktat. Många gånger kan detta ta 10 till 20 dagar längre än nödvändigt vilket resulterar i stora onödiga kostnader för en period då ägaren av fordonet omöjligen kunnat agera. 

Vi anser att modellen för hur trafikförsäkringsföreningen får ta betalt bör ses över, den måste vara skälig och i linje med lagstiftarens andemening vilket den omöjligen kan vara idag. Kostnaden bör vara 10% högre än vad det faktiska fordonet hade kostat i trafikförsäkring, inte 1000% som många gånger sker idag. 

Försäkringsbolaget skall vara skyldig att påminna vid ett flertal tillfällen innan försäkringen får sägas upp. En missad betalning, ett autogiro eller liknande som inte fungerande får inte vara skäl för uppsagd försäkring och tillträde för trafikförsäkringsföreningen. 

Fordonsägaren måste få en rimlig chans att agera och om inte fordonsägaren haft rimlig chans att agera skall den inte heller hållas ansvarig för utebliven premie under den perioden. 

" - den sista juni skulle ett autogiro om 137 kr ha dragits för en trafikförsäkring på en bil jag äger. Autogirot drogs inte och jag var ovetande om detta. Den 19 juli fick jag ett brev daterat den 8 juli från Trygg Hansa om att försäkringen är uppsagd pga bristande betalning. Samtidigt fick jag en betalningsanmaning från TFF som totalt kommer att kosta mig 4363 kr, eller närmare tre årspremier på den aktuella bilen. Detta är inte rimligt! Varför skickade inte Trygg Hansa en påminnelse med en varning? Varför ringde ingen? Varför får jag brevet den 19:e juli när det är utskrivet den 8:e juli? Är det mitt fel att Trygg Hansa inte kan skicka ett brev samma dag det skrivs ut utan 11 dagar senare, ska jag behöva betala 2233 SEK för detta? Det går inte att överklaga. Det är otroligt men när det kommer till TFF så verkar man vara helt rättslös, vart är politikerna nu?"

" -Jag köpte en bil och skrev den på min son. Samtidigt teckande jag en försäkring på bilen. Flera veckor senare fick vi en anomdan att betala stora belopp till TFF pga bristande försäkring. Vi ringde då försäkringsbolaget som meddelade att det inte går att teckna trafikförsäkring på en bil man inte äger, något de några veckor tidigare hade gjort. De meddelade mig att bilen nu var trafikförsäkrad. Tydligen har inte försäkringsbolaget någon skyldighet att meddela mig att den inte längre är försäkrad eller att den aldrig kunde bli försäkrad pga denna regel. De meddelade det varken när jag tecknade försäkringen eller senare. Jag är helt rättslös alltså mot dessa. Jag har inte fått information om vad som gäller, försäkringsbolaget har meddelat att försäkring finns ändå får jag stå konsekvenserna. Till råga på allt sätter TFF inte skäliga nivåer på avgifterna, hade det gjort det hade detta funkat, nu gör det det inte!"

"Jag köpte en motorcykel. På papperet skrev vi dagens datum för ägarbytet samt vi kryssade i att fordonet skulle ställas av. Säljaren skulle skicka in papperet vilket han gjorde en dryg vecka senare. Nu visade det sig att avställningen skedde det datum papperet kom in till bilregistret, ägarbytet däremot skedde det datum vi skrev på papperet. Jag hade inte tecknat någon försäkring eftersom fordonet skulle ställas av samtidigt som jag blev ägare av det utgick jag ifrån. Plötsligt fick jag betala en årspremie motsvarande 170 000 SEK för trafikförsäkring istället för 1500 kr per år som det annars skulle ha kostat. Detta var en billig motions motorcross/enduro. Är bestraffningen för en privatperson rimlig i paritet med vad man som lekman borde anses veta om hur bilregistret hanterar sina datum? Var skadeståndet till TFF rimligt? knappast.."

Lagstiftaren måste se över den här lagstiftningen. Försäkringsbolagen och politikerna måste agera. Det kan inte vara meninegn att mellanklassen som vill göra rätt för sig skall bestraffas på det här viset!

Initiativtagare: Paul

 

 

Undertecknas

Fyll i formuläret nedan och klicka på "Skriv på uppropet!" för att underteckna ovanstående upprop. Namn och ort är obligatoriska uppgifter.

Du får gärna uppge din e-postadress och eventuell hemsida. Din e-postadress visas inte för andra besökare, men du kan komma att få nyhetsbrev av uppropets initiativtagare. Om du har en gravatar så syns den vid din underskrift.

 

Namn (och titel):Ort:
E-postadress:Hemsida:

 

1.Paul Wisén
Skutskär
2.Rose-Marie Eriksson
Kramfors
3.Fredrik Blixt
linköping
4.Thrresa Gällstedt
Skutskär
5.Anders Lindén
Sandviken
6.Mohamed Haidar
Stockholm
7.Robert Persson
Stockholm
8.Perra Markusson
Stenungsund
9.Fredrik Hansson
Helsingbrog
10.Jim Lundberg
vindeln
11.D.Eriksson
Södertälje
12.Hans
Göteborg
13.Christian
Luleå
14.marie
åsele
15.David
Stockhoilm
16.Robert P
Bollebygd
17.Rune Eriksson
Upplands Väsby
18.Martin
Segeltorp
19.c-g juberg
halmstad
20.Göran Nerhardt
Norrtälje
21.Andreas Norum
Karlstad
22.Erik Martinsson
Åmål
23.Eva-Lena Kangasmaa
Valbo
24.Rolf Nordlund
Kramfors
25.Peter Stoor
Nykvarn
26.Christian Svensson
Trelleborg
27.Christian Andersson
Göteborg
28.Peter Tenglund
Kungälv
29.Nicolas
göteborg
30.Johan Persson
Hägersten
31.Lena Bertelsen
Svärdsjö
32.Raul Erik Lindström
Asker
33.Gun-Britt Lund
Forshem, Hällekis
34.lars
forshem
35.Jonathan Smallbone
Göteborg
36.Lisa Nystrand
Ekerö
37.Andreas Brännström
vetlanda
38.Poul
Gävle
39.Peter
uppsala
40.Patrik Kekäläinen
Åkersberga
41.Daniel Sananes
Värmdö
42.Mikael Lindvall
Markaryd
43.Lana Baradzina
Stockholm
44.Magnus Vänttinen
Stockholm
45.Matluba Nasarova
Bromma
46.Martin HAnsson
Löberöd
47.Björn Einar
Gävle
48.Jimmy Elfqvist
Mora
49.Michael barter
Helsingborg
50.Jan Johansson
Trollhättan
51.Robert Hansson
Sandviken

 

Uppropet startades
2011-07-20

 

Sprid budskapet

 

Kommentarer


Ansvarig för detta upprop är . Kontakta denne om du anser att en underskrift ska tas bort eller har frågor om uppropet. Rapportera stötande, oseriösa eller på annat sätt olämpliga upprop till abuse. Upprop.nu tar inte bort eller ändrar underskrifter. Publicerade upprop kan ej heller ändras, varken av uppropets initiativtagare eller Upprop.nu. Underskrifter kan ej tas emot via e-post.

Upprop.nu tar inte ställning i de namninsamlingar som skapas med hjälp av tjänsten, och kan ej heller svara på frågor om individuella namninsamlingar eller underskrifter, men förbehåller sig rätten att utan förvarning radera material som bedöms vara oseriöst, olagligt, eller på annat sätt olämpligt för publicering.

Upprop.nu är utvecklad av @tstorm.

MediaCreeper Creeper