Upprop: Behåll vegansk skolmat i Värmland!

Behåll vegansk skolmat i Värmland

Till kostchef Patrik Andersson och Barn- och omsorgsnämnden,

Vi är många som ställer oss emot förslaget att förbjuda vegansk kost i värmländska skolor och förskolor. En välplanerad, växtbaserad kost innehåller optimal näring och är en fullgod kosthållning oavsett ålder. I flera fall är den helvegetariska kosten bättre än en kost innehållande animaliska produkter, då den kräver en betydligt mindre mängd miljöresurser för att framställas och den naturligt innehåller en mindre mängd komponenter som kan ha en negativ inverkan på hälsan, så som kolesterol, mättat fett, hormoner och antibiotika. Förutom aspekterna kring miljö och hälsa väljer många en vegansk kost av etiska själ, då man inte vill bidra till lidandet och dödandet av djur, enbart för att behaga sina smaklökar när dessa ”livsmedel” dessutom inte behövs i vår kost och rent utav kan vara skadliga för oss.

Att beröva individer rätten att själva avgöra vilken kost de ska äta på grund av bristande kunskap, förståelse eller resurser är enligt mig ett steg bakåt. Efter att ha accepterat en vegansk kost inom skolor i Karlstad vill ni nu dra tillbaka detta beslut och låta alla de barn som redan är beviljade vegankost fasas över till en lakto-ovo-vegetariskt kost. Min vädjan är istället att ni satsar på utbildning av den personal som berörs så att de har den kompetens och de resurser som krävs för att tillaga vegansk mat till förskolor och skolor i Värmland där detta efterfrågas.

Alla elever och föräldrar borde ha som rättighet att veta att det finns tillgång till en näringsriktig, hälsosam och fullgod mat i skolan. Att beröva barnen möjlighet till vegansk mat i skolor och förskolor vore oansvarigt, att förvisa växande barn som inte vill gå emot sin veganska kosthållning till att förlita sig på skolans salladsbord som enda alternativ till näring under skoldagen är inte ett hållbart alternativ. Därför ber vi er tänka om i detta avseende och istället tillgodose vegansk mat till ALLA förskolor och skolor i Värmland där detta efterfrågas.

Med vänliga hälsningar, Sanna Karlin

Initiativtagare: Sanna

 

 

Undertecknas

Fyll i formuläret nedan och klicka på "Skriv på uppropet!" för att underteckna ovanstående upprop. Namn och ort är obligatoriska uppgifter.

Du får gärna uppge din e-postadress och eventuell hemsida. Din e-postadress visas inte för andra besökare, men du kan komma att få nyhetsbrev av uppropets initiativtagare. Om du har en gravatar så syns den vid din underskrift.

 

Namn (och titel):Ort:
E-postadress:Hemsida:

 

 

Uppropet startades
2018-04-10

 

Sprid budskapet

 

Kommentarer


Ansvarig för detta upprop är . Kontakta denne om du anser att en underskrift ska tas bort eller har frågor om uppropet. Rapportera stötande, oseriösa eller på annat sätt olämpliga upprop till abuse. Upprop.nu tar inte bort eller ändrar underskrifter. Publicerade upprop kan ej heller ändras, varken av uppropets initiativtagare eller Upprop.nu. Underskrifter kan ej tas emot via e-post.

Upprop.nu tar inte ställning i de namninsamlingar som skapas med hjälp av tjänsten, och kan ej heller svara på frågor om individuella namninsamlingar eller underskrifter, men förbehåller sig rätten att utan förvarning radera material som bedöms vara oseriöst, olagligt, eller på annat sätt olämpligt för publicering.

Upprop.nu är utvecklad av @tstorm.

MediaCreeper Creeper